Välkommen

I den här bloggen kan du följa segelbåten S/Y Celeste of Solent.

Celeste är en 65-fots racer/cruiser som seglar charter och äventyrsseglingar i huvudsak i Europa.

söndag 29 maj 2016

Tillbaka i Långedrag

Efter kryss även utmed danska kusten är Celeste nu tillbaka i Långedrag efter tre fantastiska veckor.

lördag 28 maj 2016

Utmed Norge

När vi närmar oss Norge vrider vinden mot och det blir kryss in över yttra Skagerrak. Vi har en härlig soluppgång och det är något varmare i luften.

fredag 27 maj 2016

Lugnt över Nordsjön

För några dager sen var prognosen att det skulle vara kraftiga vindar från ost över Nordsjön. Vad som möter oss är dock en helt annan prognos med lugna växlande vindar.

torsdag 26 maj 2016

Pentland Firth


Vi går upp tidigt för att komma ut till Pentland Firth i slackt vatten, d.v.s. den period som högvattnet vänder till lågvatten och det är som mist ström. I marinan i Stromness är det endast 3,1 meter djupt och några meter efter det att vi lagt loss sätter vi oss fast i dyn. Det blir att vänta cirka en timma på att vattnet stiger. Kl. 08.00 flyter vi fritt och går ut genom Scapa Flow mot Pentland Firth. Vår försening på grund av lågvattnet i marinan har inte påverkat planeringen genom Pentland Firth nämnvärt och med en fart över grund på som mest 16 knop seglar vi tryckt förbi Pentland Skerries och ut på Nordsjön. Prognosen är att det skall var växlande svaga vindar från ost till nord under vår överfart till Sverige med något starkare vindar i slutet av veckan.

onsdag 25 maj 2016

Scapa och Highland Park

Scapa och Highland Park blir de sista destilleri-besöken på denna tur. Scapa som just öppnat för besökare, gör en orökig Highland whisky.

Stromness

Från St Kilda till Stromness på Orkney är det cirka 185 NM. Denna rutt brukar normalt ta lite över ett dygn för Celeste. När vi nu haft vindarna mot oss har vi seglat nästan 270 NM innan vi når Stromness kl. 13.30.

tisdag 24 maj 2016

Mot Orkney


Vi lämnade St Kilda i går kväll och är nu på väg mot Orkney. Vinden har vänt över till ost, så det blir kryss på nytt.

måndag 23 maj 2016

Återlämning av ratt till kanonen på Hirta

På en träff för årets äventyrsseglare till Färöarna visade det sig en av seglarna hade en ratt från kanonen på Hirta som hans far tagit som minne från ön på 1950-talet. Celeste fick i uppdrag att ta med sig ratten ombord för återlämning för det fall vi skulle nå St Kilda. När vi nu hade vindarna med oss och fick till ett stopp på ön, återlämnas ratten till en glad tillsynsman.

Livet på Hirta

Människorna på Hirta livnärde sig på fårskötsel och fågeljakt. På ön är flera av bostadshusen väl befarade och ett är omgjort till museum. Ön har även en kyrka och i ansltning till kyrksalen ligger skolan.

Hirta

Ögruppen St Kilda till ett av Skottlands fem världsarv och ägs av National Trust of Scotland. Under 1930-talet tvångsförflyttades människorna som bodde på den befolkade ön Hirta in till skotska fastlandet. Idag finns det en militäranläggning på Hirta samt en tillsynsman som lyder under National Trust of Scotland.

St Kilda


Kl. 17.00 kastar vi ankar i viken Village Bay på St Kilda.