Välkommen

I den här bloggen kan du följa segelbåten S/Y Celeste of Solent.

Celeste är en 65-fots racer/cruiser som seglar charter och äventyrsseglingar i huvudsak i Europa.

söndag 27 november 2011

Stormen har nått Nya Varvet


Vid tretiden visade Celeste vindmätare 55 knop. Stormen har nu nått Västkusten.

Tryggt förtöjd i Nya Varvet


Celeste ligger tryggt förtöjd i Nya Varvet.

Förberedelse inför stormen


Stormen kommer att vara från sydväst vridande till nordväst. Vi förbereder med tre förgående spring. Segelsäckarna flyttas till styrbords sida akter om masten och binds fast väl i deck. (Totalt ligger Celeste nu förtöjd med tre förändor (en 20 meter framför fören), tre förliga spring, ett aktergående spring samt två akterändor.)

Mot Nya Varvet


På söndagen lägger vi loss tidigt för att hinna lägga till före det att den prognostiserade stormen når Västkusten. Det är en fin segling för bara Jib #5 in mot Göteborg. På grund av den hårda vinden har vi ordnat med hamnplats i Nya Varvet. Vi tar ner seglet utanför hamninloppet och styr upp mot Kryssarklubbens båtar och lägger oss utanför Gratitude. Vi har vinden rakt i fören och det har ännu inte hunnit blåsa upp.

lördag 26 november 2011

Kalvsund


Vi lägger till i Kalvsund för kvällen för att ha nära till Långedrag i morgon när det väntas stormbyar.

Sälöfjorden


Det är fin segling på Sälöfjorden. Med endast 50 kvadratmeter försegel, Jib #5, loggar vi mellan 7-9,5 knop.

Albrektsunds kanal


I novembersol glider Celeste genom en stilla Albrektsunds kanal.

Blåsig natt


Tidvis har det varit mycket stark vind i Åstols hamn. Mellan fyra och fem låg den stadigt runt 40 knop. Nu på morgonen har vinden avtagit till mellan 20-30 knop.

fredag 25 november 2011

Åstol


I höjd med Eggskär girar vi babord och seglar sydost ner mot Åstol. Lä om Barlind tar vi ner focken och går för motor sista biten och lägger till i Åstols hamn.

Kraftiga vindar


Under natten har det varit starka vindar från syd och sydväst. På morgonen ligger medelvinden runt 30 knop från syd. Vi hade planerat att segla norr över till Smögen, men den kraftiga vinden som skall tillta och bestå hela helgen gör att vi ändrar vårt beslut. Enligt prognos skall vinden vrida mot väst under dagen, så vi avvaktar avgång. Kl. 12.00 ligger vinden på 250 grader och vi förbereder för avgång. Vi sätter Jib #4 lä om Mollön och med 70 kvadrat gör vi mellan 7-10 knop söder över. Det är en härlig och frisk segling.

torsdag 24 november 2011

Mollösund


Vid halvfyratiden mörknar det och vi lägger till i Kyrkesund.

Kyrkesund


Vinden har avtagit något och vi passerar ett stilla Kyrkesund.

Celeste Winter Race 2011


Vi samlas ombord kl. 09.00 för en genomgång. Det är milt väder och mellan 5-10 grader varmt. Vid tiotiden lägger vi loss, hissar segel och sätter kursen norr över längs med Västkusten.

måndag 21 november 2011

Vintersegling


På torsdag kastar Celeste loss för säsongens sista segling. Förra årets vintersegling bjöd både på sjörök, is och snö. I år ser det ut att bli betydligt mildare.

Följ äventyret på denna blogg.

fredag 11 november 2011